RSS Youtube Facebook "Több mint 140 éve az érték a mérték!"
2020. május 30. Szombat
Janka, Zsanett
 

Kerületi és Fővárosi Katasztrófavédelmi verseny

Kerületi és Fővárosi Katasztrófavédelmi versenyGratulálunk a Petrikes csapatnak!

Rövid interjú a csapat tagjaival, akik a Kerületi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen az első helyezést, továbbjutva a fővárosi fordulóba a negyedik helyezést érték el.

A kérdésekre válaszoltak a csapat tagjai:

Váradi Nikolett (9.KNY); Szél Teodóra (10.B) Vas Zsófi (9.A), Dravetz Dominik (10.B)

Mi motivált benneteket, hogy jelentkeztetek erre a versenyre?

Mind a négyünket nagyon érdekel az egész katasztrófavédelem, van, akit főleg a veszélyes anyagok elleni védelem és a katonai feladatok , de akad olyan is akit például az elsősegély nyújtás, vagy éppen a homokzsák pakolás .A csapat nagy része már többször is indult ezen a versenyen a régi iskolájával, és annyira megtetszett nekik az egésznek a hangulata, hogy ez már hobbivá vált náluk. A csapat kicsit nehézkesen jött össze, de mikor megvolt, rögtön jelentkeztünk.

Miért tartjátok hasznosnak ezeket az ismereteket?

Jó megerősítésnek, hogy hogyan kell elsősegélyt nyújtani, vagy ha egy katasztrófa történne, tudnánk mi a teendő. Ezen a versenyen nagyon fontos volt a csapatmunka, ezért megtanultunk jobban csapatban dolgozni.

Mik voltak a legjobb pillanatok a versenyen?

Igazából nem volt olyan, hogy legjobb. Az egész nap csodálatos volt és persze elég fárasztó is. Mégis ha ki kéne emelni valamit, az-az lenne, amikor végeztünk a feladatokkal és csak néztünk, hogy tényleg vége:D

Pár szóban ismertetnétek a verseny menetét?

Az egész egy reggelivel kezdődött, ami egy szendvics és egy választható üdítő volt , esetleg meleg tea. Utána egy rövid megnyitó ahol mindenki húzott egy sorszámot majd kezdődött a verseny.

Több állomáson kellet részt venni, választható sorrendben és egy kis menet füzetbe rögzítették, hogy hol mennyi pontot értünk el. Minden állomáson ki kellet tölteni egy 10 kérdésből álló tesztlapot, valamint, ezen kívül voltak gyakorlati feladatok is és ezekre összesen 10 percünk volt. Az első állomáson egy veszélyhelyzeti csomagot kellett összerakni. A második állomás kicsit nehezebb volt ugyanis itt sziréna jelzéseket kellet felismerni, tájolót kellett használni és navigálási feladat is volt, ami arról szol, hogy egy kisebb akadálypályán kellett walkietalkie segítségével elnavigálni a másikat úgy, hogy neki be volt kötve a szeme. A harmadik állomáson elsősegély nyújtás volt, ami annyit tett, hogy kaptál egy feladatot pl.: van egy ember, aki fekszik a földön. Mit teszel? és ezt kellet megoldani. A negyedik állomáson védőruha szabályos le-és felvétele volt , valamint SIX katalógusból veszélyes anyagok azonosítása. Az ötödik állomáson egy kerékpáros ügyességi gyakorlaton kellet részt venni. A hatodik állomáson tömlőt kellet gurítani két bója közé és a legutolsó állomásnál pedig nyúlgátat kellett építeni, valamint el kellet mondani a szivattyú helyes használatát. Utána kaptunk ebédet majd utána volt az eredményhirdetés. Így összefoglalva egy nagyon jó nap volt és reméljük a fővárosi verseny is ilyen jól fog telni.

A csapat a Kerületi Ifjúsági Katasztrófavédelmi Versenyen az első helyezést érte el, így továbbjutott a fővárosi fordulóban, amely április 19-én zajlott le. A versenyen a csapat a tavasz legrosszabb napját fogta ki, az időjárási körülmények tekintetében. A verseny a Hajógyári Szigeten zajlott, esőben, havazásban. Mondhatni nagyon keményen meg kellett küzdeni az elemekkel, viszont mindannyian igazán hősiesen küzdöttek.

A 22 induló budapesti középiskolai csapatból a negyedik helyezést érték el, valamint azIparbiztonsági állomás-onnyújtott kiemelkedő teljesítményükért különdíjba részesültek.

Nagyon büszkék vagyunk rátok! Kívánjuk nektek, hogy jövőre újult erővel és ugyanilyen lelkesedéssel induljatok neki a versenyeknek!

A versenyeken készült képek itt megtekinthetőek.

 

2017. április 24.               

Elérhetőségek

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma
OM azonosító: 203 058
Intézménykód: 051406
Levelezési cím: 1146 Budapest, Thököly út 48-54.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 1 343 4810
Fax: +36 1 343 6036