RSS Youtube Facebook "Több mint 140 éve az érték a mérték!"
2020. július 4. Szombat
Ulrik, Babett
 

Horváth Zoltán 11B - CERN élménybeszámoló

Horváth Zoltán 11B - CERN élménybeszámolóKedves Diákok!

2017. május 21. és június 3. között zajlott az első HSSIP (High-School Student Internship Programme) a CERN-ben. Magyarország küldhetett először 22 diákot egy két hetes bentlakásos programra. Ez az újkeletű program középiskolásoknak nyújt lehetőséget betekintést nyerni a CERN világába, célja pedig, hogy a diákokat mérnöki, informatikai vagy fizikusi pályára orientálja. 

 
Márciusban részt vettem az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont által szervezett Részecskefizikai Diákműhelyen. Elsősorban az ezen részvevők között hirdettek meg egy pályázatot. Fizikatanárom, Kiss Jolán Tanárnő és osztályfőnököm, Gál-Berey Csilla Tanárnő által írt ajánlás alapján jutottam be a csapatba. Ezúton is köszönöm nekik!
 
A CERN-ben eltöltött két hét hihetetlenül nagy élmény volt és hatalmas megtiszteltetés. A program során ellátogathattunk a főbb kísérletek színhelyeire, ahol az ott dolgozó magyarok vezettek minket körbe. A program folyamán két fős projekt csoportokba osztottak minket, és minden csoport kapott egy-egy mentort. Többször egész napokat mentorainkkal töltöttünk, így betekintést nyerhettünk és bekapcsolódhattunk munkájukba. Egyszerűbb feladatokat is ránk bíztak, mi például egy áramkört forrasztottunk, mások programoztak, szimulációkat készítettek, detektor alkatrészeket gyártottak stb. A két hetes munkánkat az utolsó napon prezentáció keretein belül mutattuk be a többieknek (ezek megtalálhatóak a HSSIP honlapján). A két hét után rengeteg hasznos ismerettel, élménnyel távoztunk.
 
Nekem nagyon megtetszett a CERN légköre, elképzelhetőnek tartom, hogy esetleg nyári diákként, vagy majd dolgozóként visszatérhetek még a CERN-be és részese lehetek ennek a rendkívül sokszínű, egyedülálló csapatnak. Köszönöm az CERN-nek és a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontnak ezt a rendkívüli lehetőséget!
 
A két hét programja, a lap alján megtalálható a záró prezentáció is: 
https://indico.cern.ch/event/630615/timetable/
 
További két cikk az eseményről:
http://home.cern/about/updates/2017/06/cern-launches-internship-programme-high-school-students
http://wigner.mta.hu/hu/2-het-22-magyar-kozepiskolas-genf-hssip-2017
 
Horváth Zoltán 11B - CERN élménybeszámoló

Elérhetőségek

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma
OM azonosító: 203 058
Intézménykód: 051406
Levelezési cím: 1146 Budapest, Thököly út 48-54.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 1 343 4810
Fax: +36 1 343 6036